Porcelæn

Dansk porcelæn og keramik.

Historie om udvalgt dansk porcelæn og keramik, historien bliver udbyggede løbende. Hvis der er fejl eller andet der burde rettes så skriv en mail, så retter vi til. God fornøjelse!

Den kongelige Porcelainsfabrik


Den kongelige Porcelainsfabrik blev etableret 1775 i Købmagergade i København under protektion af enke-dronning Juliane Marie og har siden kunnet kendes på sit karakteristiske logo med tre bølger, som symboliserer Danmarks tre store indre farvande: Øresund, Storebælt og Lillebælt.

Fabrikken blev grundlagt af apoteker Frantz Heinrich Müller, som fik monopol på at drive den i 50 år.

Fabrikken kom på private hænder i 1868, og i 1882 blev den overtaget af den succesfulde fajancefabrik Aluminia.


Royal Copenhagen


Opstod i 1985 ved fusionen mellem Den kongelige Porcelainsfabrik (som siden 1972 havde været hovedaktionær i sølvsmedjerne Georg Jensen og A. Michelsen) og Holmegaards Glasværker. Royal Copenhagen fusionerede i 1987 med Bing & Grøndahl.

Royal Copenhagen var indtil udgangen af 2012 ejet af den danske investeringsfond Axcel. I forbindelse med Axcels overtagelse af Royal Copenhagen i 2001 blev Holmegaard Glasværk solgt fra.

2013 overtog finske Fiskars Royal Copenhagen for ca. ½ milliard kr.

I Fiskars indgår derudover Iitala, Rörstrand, Raadvad og Gerber.

I 2004 blev produktionen flyttet til Glostrup, men på Frederiksberg ligger stadig et fabriksudsalg. Hovedparten af produktionen foregår nu i Thailand, og de fleste medarbejdere i Danmark er stoppet.

Blandt de mest kendte mønstre er Flora Danica, Musselmalet, Blå Blomst, Henriette, Saksisk Blomst, Vifte, Gemina og Gemma samt Mega Mussel.

Empire, Offenbach, Sommerfugl og Måge fra B&G

Tranquebar og Blå Kant fra Aluminia


Aluminia Fajance fabrik


Fabrikken blev grundlagt i 1863 på Christianshavn , men allerede i 1869 flyttede fabrikken til Smallegade 45 på Frederiksberg.

Stifteren August Schiøtt købte af Den kongelige Porcelænsfabrik en grund på Christianshavn i den hensigt at benytte fangerne i Christianshavns Fængsel til arbejdere.

Han fik en ung englænder, William Edwards, hvis far var mester på Gustafsberg i Sverige, til at oplære fangerne og lede virksomheden indtil sin død 1894.

Schiøtt døde allerede december 1867, og oberst Carl E. Beck, der blev ejer, drev den nu uden nogen fremgang til 1868, da ingeniør Philip Schou overtog ledelsen og flyttede fabrikken til Smallegade.

Fabrikken blev aktieselskab i 1872 med Philip Schou som direktør, og det gik så godt for Aluminia, at Schou ti år senere, kunne overtage Den kongelige Porcelænsfabrik, der var havnet i en økonomisk og kunstnerisk krise. 

For porcelænsfabrikken blev der samme år opført nye bygninger og ovne ved siden af fajancefabrikkens og et salgslokale indrettedes på Amagertorv.

Overtagelsen hæmmede dog fajancefabrikken til fordel for Den Kongelige Porcelænsfabrik, selvom der blev arbejdet meget energisk. Hovedproduktionen var billige nyttegenstande, men man forsøgte sig også i kunstnerisk retning, dog uden nævneværdigt resultat.

I 1969 ophørte Aluminia som selvstændig virksomhed, mens en meget begrænset fajanceproduktion er fortsat af Den kgl. Porcelænsfabrik.

Bing & Grøndahl A/S


Var en porcelænsfabrik i København beliggende på hjørnet af Vesterbrogade og Rahbeks Allé.

Den blev oprettet april 1853 af Frederik Vilhelm Grøndahl samt brødrene Meyer Hermann Bing og Jacob Herman Bing.

I 1885 blev Harald Bing eneejer af fabrikken, og i 1895 gik virksomheden over til et aktieselskab, mens Bing fortsatte som adm. direktør.

Som mærke valgte Bing & Grøndahl i 1898 De Tre Tårne, et gammelt symbol på København.

Fabrikken blev i 1987 sammenlagt med konkurrenten Den Kongelige Porcelænsfabrik under navnet Royal Copenhagen


Dahl-Jensen Porcelæn


I 1925 grundlagde Jens Peter Dahl-Jensen familievirksomheden Dahl-Jensen Porcelæn i Herlev, der foruden fremstilling af dyrefigurer blev kendt for en række orientalske figurer (1930-58)

Han er særlig kendt for sine dyre statuetter i underglasur malet porcelæn, som han modellerede til Bing & Grøndahl, hvor han var ansat 1897-1917


Porcelænsfabrikken Danmark (Lyngby Porcelæn)


Porcelænsfabrikken Danmark eller Lyngby Porcelæn som den også blev kaldt var en dansk fabrik.

Det århusianske grossistfirma Holst & Knudsen havde siden 1904 forsynet landets isenkræmmere med glas og porcelæn fra nogle af de store fabrikker i Central-europa, men efterhånden importerede firmaet porcelænsvarerne umalet og lod dem male her, bl.a. hos Kjøbenhavns Porcellains Maleri, som blev overtaget 1924

Fabrikken i Lyngby kom helt i forgrunden gennem flere årtier hvad angår porcelænsindustriens tekniske udvikling, men samtidig fastholdt man frem til 1960'erne de håndværksmæssige aspekter i produktionen, således som det var dansk tradition. Fabrikken lukkede i 1969, og dens bygninger blev revet ned.


Kjøbenhavns Porcellains Maleri


Forkortet KPM var en dansk porcelænsmaleri-virksomhed grundlagt 1883 og overtaget i 1924 af Lyngby Porcelæn.

Fabrikken lukkede sammen med Lyngby porcelæn i 1969

H. A. Kähler keramik


I 1837 kom den holstenske pottemager Herman J. Kähler til Næstved, hvor han to år senere åbnede eget værksted. Det blev starten til 130 års keramisk familie-virksomhed, først på værkstedet i Kindhestegade, og siden på fabrikken på Kählersvej. Igennem flere perioder var betydningsfulde kunstnere knyttet til Kählers Fabrik, hvor de fremstillede kunsthåndværk og kunst af høj kvalitet. Kähler-familien drev keramikvirksomhed i Næstved igennem fire generationer.

Joachim Christoph Herman Kähler1808 til 1884

Herman August Kähler1846 til 1917

Carl Frederik Kähler1850 til 1920

Herman Hans Christian Kähler1876 til 1940

Herman Jørgen Kähler1904 til 1996

Nils Joakim Kähler1906 til 1979


Søholm keramikfabrik, Bornholm.


Blev grundlagt i slutningen af 1800 tallet af pottemager Jens Michael Andersen.

Hans 4 sønner blev alle keramikere og arbejdede på fabrikken som tidligere var Th. Stibolts Terrakottefabrik.

I starten fremstillede man især brugsting til køkkenet.

Den ældste søn Daniel Folkmann Andersen viser sig at være meget kreativ og kunstnerisk, allerede i 1905 er det ham der står for fabrikkens kunstneriske udvikling.

Broderen Michael Ejner Andersen langcerer i 1920´erne majolikaserierne Dania og Kobolt i enkle former.

I 1935 får Daniel F. Andersen guldmedalje på verdensudstillingen i Bruxelles.

Fabrikken fremstiller stadig keramik i et lille og meget begrænset oplag.


Hjorth Keramik fabrik


Hjorts fabrik blev grundlagt i 1859. Allerede i 1862 flyttede fabrikken til Krystalgade, hvor den ligger den dag i dag.

I 1865 var der 10 personer ansat på Hjorths Fabrik. Den senere så kendte maler og digter Holger Drachmann (1846-1908) ernærede sig i sin ungdom ved at male for L. Hjorth.

Fra 1927 blev keramikken stemplet med en hjort. En af Hjorths Fabriks største succeser er det gråbrune stentøj. Det findes som vaser, krukker, fade, opsatser, te- og kaffestel, lamper, knapper, brocher, dørskilte og skakspil m.m..

Der er vel ikke en familie med bornholmsk islæt, der ikke ejer noget fra denne populære serie. Det første blev dekoreret med enkle mønstre i jugendstil. Senere kom det med fugle, frugter og blomster. Omkring 1930 blev den tjekkisk fødte billedhugger Gertrud Kudielka tilknyttet fabrikken. I mere end tredive år var hun med til at præge fabrikkens produktion. Blandt hendes mest kendte designs er små bamser, små fantasifulde dyr, figurer med folkedragter mv..


Knabstrup keramikfabrik


Knabstrup Lervarefabrik var fra 1856 til 1907 et teglværk opført af godsejeren på Knabstrup herregård, Frederik Lunn.

I 1897 blev Teglværket omdannet til et aktieselskab og købt af Henrik Schou. Siden skete der en udvidelse af produktionen, da H. Schou havde et ønske om at udnytte det resterende blåler i jordbunden.

Hidtil var kun rødleret, der lå øverst i jorden blevet anvendt til fabrikation af teglsten.

I 1907 opførtes keramikfabrikken, der dannede grundlag for en ny epoke i Knabstrups historie.

I 1930'erne er produktionen kendetegnet af vaser og spisestel, og netop i 1930 ansættes Aksel Sigvald Nielsen, Aksini. Han virker på værkstedet indtil 1954 og foruden at udføre f.eks. vaser som den viste, beskæftiger han sig med udviklingen af bl.a. et af virksomhedens første lertøjsstel - det kendte gildestel Bellmann med optrædende spillemænd og dansende par. Keramikfabrikken lukker i 1988.


Lasse Rasmussen

Markedshallen4270

Stand 6

Østergade 3 - 4270 Høng

Webmaster på hyggeloppen.dk


Kontakt:


Adresse

Poppellunden 22

4270 Høng


E-mail:

karinoglasse@karlabo.dk


Telefon

23 28 22 52


Copyright © All Rights Reserved